A Crohn-betegség diagnózisa

A Crohn-betegség a bélrendszer krónikus gyulladása, amely hasi fájdalommal, hasmenéssel, fogyással jár együtt. A diagnosztizálása gyakran hosszadalmas és bonyolult folyamat, mert nem létezik olyan vizsgálat, mellyel egyértelműen meg lehetne állapítani a betegséget.

A Crohn-betegség megállapítását nehezíti, hogy a tünetei meglehetősen általánosak és igen sokfélék lehetnek, és más betegségekre is utalhatnak.

Így a megfelelő diagnózis felállításához minden más hasonló betegséget ki kell zárni, és azt is szükséges megállapítani, hogy az emésztőrendszernek pontosan mely szakasza érintett.

Crohn diagonsztizálása

A diagnosztizálásnál az első lépés természetesen a tünetek elemzése és a fizikai vizsgálat, majd ezt követik a laborvizsgálatok, melyek a gyulladásra utaló jeleket igyekeznek kiszűrni a vérből. Emellett például a vasszintet is elemezhetik, mert ez is utalhat a felszívódási zavarokra.

Ezt követik a különböző képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálatok. A báriumos röntgen kontrasztanyag itatásával történő, úgynevezett gyomor-bélpasszázs vizsgálat során a bárium jól láthatóan kirajzolja a hegesen szűkült szakaszokat és a közöttük található tágult részeket. A röntgenvizsgálat célja a sipolyok kimutatása és a szűkült területek daganatoktól való elkülönítése.

Endoszkópos vizsgálatok

Míg a daganatok rendszerint csak egy bélszakaszon okoznak beszűkülést, addig Crohn-betegség esetén több szakasz is érintett lehet. Ha a betegség a vastagbelet is érinti, az elváltozás endoszkópos megtekintése és a vizsgálat során nyert szövet mikroszkópos elemzése is fontos információkkal szolgálhat a kezelőorvos számára.

A gyomortükrözés, vagyis a gasztroszkópia felfedheti a nyelőcsőben és a gyomorban, esetleg a nyombélben látható beteg bélszakaszokat, a vékonybéltükrözés pedig a vékonybél felső szakaszának endoszkópos vizsgálatát jelenti. Mindkét esetben van lehetőség szövettani mintavételre is.


close