Haspuffadás oka lehet máj- és epebántalom is

A has puffadása gyakran a túlzásba vitt evés következménye, de közrejátszhat a kialakulásában szervi ok is. Előfordul, hogy bizonyos ételek okoznak puffadást, vagy súlyos esetben a folyadék-visszatartás miatt alakul ki.

A haspuffadás kiváltó okairól, a háttérben húzódó máj- és epebántalmakról olvashat a következőkben.

Hasi puffadás akkor jelentkezik, ha a bordák és a medence közötti terület duzzadt és kemény. A puffadás súlyossága és időtartama jelezheti, hogy mi a kiváltó oka. Leggyakrabban funkcionális ok, fokozott bélgáz-képződés, irritábilis bél szindróma, sérv, epekő, nőgyógyászati ok vagy egy sebészeti beavatkozás okozza a tünetet. Oka lehet még például a máj cirrózisa vagy rosszindulatú daganata is.

A máj hegesedése

A májcirrózis a máj hegesedését jelenti. A máj a has felső részében található nagy szervünk, mely méregtelenít, tisztítja a vért, és létfontosságú az anyagcserében is. A májcirrózis a májat ért károsodás következtében alakul ki. Enyhe májcirrózis esetén a máj képes magát meggyógyítani, de fejlettebb májcirrózis esetén egyre több és több hegszövet alakul ki a májban, amelyek megakadályozzák annak megfelelő működését. A májcirrózis egyéb tünetei a fáradtság, vérzékenység, hányinger, étvágytalanság, lábdagadás és fogyás, vénás keringési zavarok.

Májrák

Májrák esetén a máj sejtjeiben kezdődik a rákosodás folyamata. A világon a májrák az egyik leggyakoribb formája a ráknak, és a hasi duzzanat mellett tünete lehet még az indokolatlan fogyás, az étvágytalanság, hányinger és hányás, májnagyobbodás, felső hasi fájdalom.

Epekő

Az epekő az epehólyagban képződő lerakódás. Az epehólyag egy kicsi, körte alakú szerv a has jobb oldalán, a máj alatt. Az epehólyag tárolja az epét, amelyet a vékonybélbe továbbít. Az epekő mérete homokszemtől golflabda nagyságúig terjedhet. Van, akinél csak egy epekő alakul ki, másoknál több is kifejlődhet.

Az epekő jellemző tünetei a haspuffadás mellett a hirtelen jelentkező, és gyorsan erősödő fájdalom a has jobb felső részén vagy a has közepén a szegycsont alatt, valamint lapockák közötti fájdalom, vagy a jobb váll környéki fájdalom. A fájdalom néhány perctől akár órákig is tarthat. Néma, tünetmentes epekövesség is előfordulhat.


close