A nyombélfekély okai

Visszatérő felső hasi fájdalom, emésztési zavarok, hányás, vérzés, fekete széklet, vérhányás – ezek mind gyakori tünetei az úgynevezett nyombélfekélynek, mely, ha érinti a hasnyálmirigyet, hátfájással is járhat. Kialakulásának elsősorban bakteriális okai vannak, de a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a kortikoszteroidok rendszeres szedése szintén bélelváltozásokat eredményezhet, mint ahogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás is nagyban növeli a kockázatot. A nyombélfekély örökölhető is, különönösen a 0-ás vércsoportú rokonok között.

Az alábbiakban részletesen olvashat a nyombélfekély kialakulásának bakteriális és egyéb okairól, a betegség tüneteiről és a kezeléséről.

A nyombélfekély kialakulásának bakteriális oka

A nyombélfekély a vékonybél első szakaszának falán fejlődik ki. Kialakulásának hátterében elsősorban bakteriális okok húzódnak meg: Helicobacter pylori baktérium a nyombélfekély kialakulásának leggyakoribb oka. A fertőzés elsősorban száj-száj vagy ürülék-száj úton terjed, és gyulladást okoz a bélrendszerben. A gyulladás következményeként felborul a gyomornedvet alkotó sav és pepszin egyensúlya, illetve sérül a bélfal védelme.

A nyombélfekély kialakulásának egyéb okai

A nem szteroid gyulladáscsökkentők és a kortikoszteroidok rendszeres szedése szintén bélelváltozásokat eredményezhet, amelyek vérzéssel is járhatnak. Bizonyos káros szenvedélyek, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás, növelik a nyombélfekély kialakulásának kockázatát. Az örökletes tényezőket is figyelembe kell venni, a 0-s vércsoportú rokonok között a nyombélfekély családi betegség lehet.

A nyombélfekély tünetei

A betegek általában visszatérő felső hasi fájdalom miatt fordulnak orvoshoz. Az emésztési zavarok, a hányás, a vérzés, a fekete széklet és a vérhányás is gyakori tünet. Ha a nyombélfekély érinti a hasnyálmirigyet, hátfájás tapasztalható.

A nyombélfekély kezelése

Miután endoszkópia és szövetminta segítségével megállapítják a nyombélfekélyt, először gyógyszeres terápiát (antibiotikumok és savcsökkentők) alkalmaznak. A kezelés lényege a Helicobacter pylori elpusztítása, amely 90 százalékban eredményesen zárul. A tüneteket enyhíti a diéta, a dohányzás és az alkohol mellőzése is.

Amennyiben a gyógyszerek nem segítenek, vagy annyira intenzív a vérzés, esetleg a belek átlyukadnak, műtéti beavatkozás szükséges. Az operáció után a tapasztalatok szerint az esetek 10 százalékában visszatér a betegség.


close