A haspuffadás nem emésztőszervi okai

Haspuffadás esetén az orvos általában valamilyen emésztőszervi problémát állapít meg, de az is előfordulhat, hogy a háttérben egyéb szerveket érintő betegség áll.

Az alábbiakban részletesen olvashat a haspuffadás nem emésztőszervi okairól, azaz egyes nőgyógyászati betegségekről, a vesegörcsről, a pajzsmirigy betegségeiről és a cukorbetegségről.

Petefészekrák és egyéb nőgyógyászati betegségek

A haspuffadás vagy a székelési szokások megváltozása számos esetben utalhat nőgyógyászati daganatos betegségekre. Ilyenkor jelentkezhetnek vérzési zavarok is, melyek a menstruációs ciklustól függetlenül tapasztalhatóak, és jelentkezhetnek szexuális aktust követően is. Megváltozhat ilyenkor a hüvelyváladék mennyisége és minősége is.

Ilyen panaszok esetén feltétlenül indokolt a nőgyógyászati ellenőrzés. A rendszeres szűrés nagyon fontos, mert a petefészekrák okozhat bizonytalan eredetű haspuffadást, teltségérzetet, hasi fájdalmakat, de egyértelműen tipikus tüneteket nem produkál.

Vesegörcs hasi puffadással

A vesegörcs megállapítása nehézkes, mert a betegség igen változatos tünetekkel jelentkezhet. A leggyakoribb panasz a vesetájékon tapasztalható nagyon erőteljes, hirtelen jelentkező fájdalom, mely kisugározhat az ágyék és a külső nemi szervek irányába. A páciensek sokszor haspuffadásról, székrekedésről, émelygésről és hányásról is beszámolnak.

Pajzsmirigy és haspuffadás

A pajzsmirigy működési zavara befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, melynek következtében lelassulnak a bélmozgások, haspuffadás és székrekedés alakul ki. A betegek gyakran panaszkodnak látszólag ok nélküli hízásra, megvastagodott, durva tapintású testszőrzetre, illetve a hideg iránti túlérzékenységre is.
Nagyon fontos, hogy minden tünetet ismertetni kell az orvossal, akkor is, ha a panaszok között maga a beteg nem lát összefüggést.

Diabeteses gaszrtoparézis

1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél is kialakulhat diabeteses gasztroparézis, vagyis a gyomor ürülési zavara. A problémát általában diszpepsziás panaszok jelzik, mint például a haspuffadás vagy a kellemetlen teltségérzet. Gyakori tünet a huzamosabb ideig fennálló étvágytalanság, a hányinger és az étkezéseket követő hányás is.


close