Haspuffadás, furcsa széklet

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Úgy egy hónapja kezdődtek a panaszaim, illetve puffadásom már volt előtte is. Szél távozásakor kevés székletnek a leve (?), barna színű folyadék távozott, néhány alkalommal, majd fájó reggeli hasmenéssel nagyon vékony széklet jelentkezett, néha fájdalom is, mindkét tünet többször néha az egyik néha a másik. Orvoshoz fordultam: Normaflore, diéta, bő folyadék volt a javaslat. Egy hét múlva visszamentem és a sebészetre kaptam beutalót. A vélemény ST: Kifejezetten lepedékes bevont nyelv, a has a mellkas szintjében puha betap. defense nincs. mko hypocondrium fleett nyom. érzékenység. Máj lép nem tap., vesetájak szabadok, jó bélhangok. RV: Kóros nem tap., norm barna széklet.
DG: Gastroduodenitis acuta.
Sumetrolimat kaptam napi 2x2 volt az adag, emellett folytattam a Normaflort.
Panaszaim nem enyhültek, belgyógyászatra kaptam a beutalót. Vérvétel, röntgen, ultrahang következett: Az Ultrahang eredményei: A pleurasinusokban folyadék nincs. Hepar: norm. nagyságú szabályos echogenitású, benne körülírt eltérés nem mutatható ki. Epeutak: az intra -és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Cholecysta: átlagosan telt, kőmentes. Fala nem vastagabb. Pancreas: norm széles, eltérés nélkül. Lien nem nagyobb, homogén. Rens: szabályos helyzetűek, alakúak nagyságúak. Parenchyma szélessége, echogenitása megtartott. Pangás, kőjel nem látható. Vesica urinaria: jól telt, sima kontúrú, echomentes. Szabad hasűri folyadék ill. pathológiás kokárda nem látható. A hasfal rétegeiben kóros képlet nem mutatható ki.
A röntgen(ha jól gondolom) has natív felvétel: A rekesz alatt szabad levegő nem látható. A colon gáztartalma fokozott. Nívó nem észlelhető.
A labor, tehát a vérvétel eredménye: se Na: 142; se K: 3.7; se Cl: 102; Glukóz: 5.6; Összbilirubin: 22; Direkt bilirubin:6.0; Karbamid: 4.6; Kreatinin: 88; eGFR: 60 felett: LDH: 405; GOT: 20; GPT: 16; Alkalikus Foszfatáz: 139, se Amiláz: 51; INR: 1.13; Prothrombin idő: 14.5; PA: 82; CRP:0.4; Fehérvérsejt: 6.5; Vörösvérsejt: 5.55; Hemoglobin: 166; Hematokrit: 0.47; MCV: 84.7; MCH: 29.9; MCHC: 353; Thrombocyta: 239.
Vagyis az eredmények negatívak lettek.
Négy nappal később az endostar nevű bélmosófolyadékot kellett innom (előző nap voltam a gasztroenterológián), sajnos rosszul lettem, a sürgősségire kerültem a vízvesztés miatt, vért vettek ismét este 7 körül illetve reggel fél 7 körül. Infúzión káliumpótlást kaptam, mert azt mondták nagyon alacsony. Az infúzió még a második vérvételnél is bent volt. Íme a lelet: se Na: 131; - 144; se K: 2.8; - -4.1; se Cl: 93; - 107; Glukóz: 5.4; Karbamid: 2.7; Kreatinin: 54; eGFR: 60 felett; INR: 1.16; Prothrombin idő: 14.8; PA: 79; Fehérvérsejt: 4.1; Vörösvérsejt: 4.83; Hemoglobin: 144; Hematokrit: 0.41; MCV: 84.5; MCH: 29.8; MCHC: 353; Thrombocyta: 163.
Alkalmazott th: infúziók, KCI
Dg: Hypocalemia, Exiccosis.
Még aznap túlestem a Colonoscopián: Endoszkópos lelet: Az eszköz akadálytalanul vezethető a coecumba. A nyálkahártya ép, a haustratio megtartott. A vastagbél egész hosszában spasztikus. SpO2: 98%.
Endoszkópos vélemény: Irratibilis bél syndroma hasmenéssel
Vél.: Negativ total colonoscopia. Irratibilis bél syndr.
Javasolt:2*2 tbl. Dicetel.
A gyógyszert szedem is múlthét előtti csütörtök óta (előző nap volt a tükrözés).
A panaszaim a következők: a székletem gyakran barázdált felületű, mint a madár fészke, gyakran sötétbarna világosbarna szigetekkel, vagy barna még világosabb szigetekkel, azt is megfigyeltem, hogy a széklet felső része néha erősen világosbarna vagy a vöröshöz hasonlító anyagszerű barna világos pirosas részekkel, de nem mondanám, hogy vérnek néz ki, néha szinte sárga a széklet felső része, az alsó része sötét, vizes, talán nyákos és minden esetben bűzös. Az utóbbi pár napban gyakori székletürítésem jelentkezett (napi 1, este vagy reggel). Néhány apró piros ponttal. Az is igaz, hogy ideges is vagyok a betegségem miatt, lehet, hogy súlyos? Pedig minden eredmény negatív eddig. Megfigyeltem, hogyha ideges vagyok gyakoribb a széklet, a hasi fájdalom. Szájüregi afta is jelentkezett, gondolom a stressz miatt, és a nyelvféknél egy lila vonal jelent meg pár hete.
Az IBS-nek lehet tünete a bűzös széklet, illetve a gyakori székelés, bélidegesség felszívódási zavarokhoz vezethet, ami ilyen székletet okoz, vékonybél működési zavarra utalhat? Lázam 36.9-37.2-ig szokott lenni, bár 37.3-at mértek nálam múlthét előtti héten kórházban, én magam 37.6-ot is mértem akkortájt, azóta 37.2/37.3-nál nem mértem többet. Az utóbbi pár évben kevés húst fogyasztottam, de vegyes volt a táplálkozásom, most visszatértem a húsevéshez, okozhat-e felszívódási zavart ez a váltás? Lehet-e valamilyen következménye a későbbiekben, hogy pár évig (3) kevés húst ettem? Okozhatja-e idegesség a hőemelkedést? Mire utal az a kezdeti furcsa tünet, amikor szél távozásakor barna folyadék távozott (ami azóta teljesen megszűnt)? A vékony széklet miért volt? Illetve érdekelne még, hogy miért volt alacsonyabb a Thrombocyta szám mikor a sürgősségin mérték(239>163) hisz csak négy nap telt el a másik vérvétel óta (a vízvesztés miatt)? Még annyit, hogy 70kg-ről 68 alákerültem, most nemrég viszont 69kg fölé sikerült híznom, étvágyam van, de pszichés alapon néha ingadozik. Ideges, feszült is vagyok kamilla teát iszok bélnyugtatóként (napi 1 csésze), c-vitamint is szedek.
Kérem segítsen.
2011. 12. 05. | 13:52

Kedves Kérdező!
Az alacsonyabb thrombocytaszáma még mindig a normális tartományban volt, de ha ez mégis nagyon zavarja, akkor érdemes 1 hónap múlva vérkép kontrollt kérni. Véleményem szerint a negatív colonoscopia nagyon megnyugtató, az, hogy a széklet állaga-milyensége változik, egyáltalán nem jelent minden esetben kóros eltérést. Az irritábilis bél szindrómának sajnos pont az a jellegzetessége, hogy a stressz szituációk, a túlzott odafigyelés csak rontják a tüneteket, javasolom ennek kerülését. Ha ezek után sincs változás a hőemelkedésben-lázban, akkor javasolom ennek részletes kivizsgálását.

Orvosszakértő 2011. 12. 07. | 09:50
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close