Crohn-betegség kórlefolyása

A Crohn-betegség olyan gyulladásos bélbetegség, mely az emésztőrendszer bármely szakaszát érintheti. Bár jellemző rá, hogy a tünetek időnként fellángolnak, majd enyhülnek, a betegség viszonylag enyhén kezdődik, és fokozatosan egyre rosszabb lesz a beteg állapota.

A Crohn-betegség a bélrendszerből indul, és az első időszakban ennek a gyulladása okozhat tüneteket. A tünetek között találhatjuk a gyakori hasi görcsöket, a hasi fájdalmakat, a gyakori hasmenést, a véres székletet, illetve a fogyást.

Már akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha ezeket tapasztaljuk, mert minél korábban sikerül megállapítani a betegséget, annál hatékonyabb lehet a kezelés, és annál jobban csökkenthetjük a bélrendszer károsodásának rizikóját.

Crohn-betegség: egyre több tünet

Ahogy a betegség előrehalad, úgy jelentkezik egyre több tünet, ráadásul ezek már nem korlátozódnak az emésztőrendszerre. Ezek közé tartozik például a szemkörnyéki fájdalom, a fáradékonyság, a láz, az ízületi fájdalmak, a bőrkiütések, a szájban megjelenő, nehezen gyógyuló sebek, afták, illetve a gyakori hányinger és émelygés.

Amennyiben még súlyosabbá válik a betegség, olyan tünetek is jelentkezhetnek (illetve a tünetek olyan intenzívek lehetnek), melyek a hétköznapjainkat is jelentős mértékben befolyásolják. Ez jelenthet például állandó fájdalmat, folytonos hasmenést, depressziót, szorongást. A gyulladás az egész testre kiterjed, és visszafordíthatatlan károsodással veszélyezteti a sejteket. Ennél a stádiumnál előfordulhat, hogy műtétre van szükség – ez a Crohn-betegek mintegy 20 százalékát érintheti. Szintén súlyos lehet ebben az időszakban a felszívódási zavarok okozta vitamin- és tápanyaghiány.

Crohn-betegség stádiumai

Egy másik osztályozás a betegséget aszerint különbözteti meg, hogy milyen elváltozások jelennek meg a bélrendszerben. Az első stádium, a nem-specifikus gyulladás, amely jellemzően a has jobb oldalán jelentkezik, gyakori az ehhez köthető vakbélgyulladás, így a műtét is. Crohn-betegség esetén a műtét helyén olykor sipolyok alakulnak ki. A betegség második szakaszában úgynevezett gümők keletkeznek, olyan gömbölyded képletek, a közepükön nem teljesen elhalt, látható sejtmagvú sejtek halmazával, melyet idült gyulladásos területek vesznek körül. Mivel előbb-utóbb a gyulladás az egész bélfalat, annak minden rétegét érinti, ezért a bél hashártyafelülete is gyulladásba kerül. Ennek bélkacs-összenövések lehetnek a következményei, melyek súlyos zavarokat okozhatnak a bélmozgásokban, és akár bélelzáródáshoz is vezethetnek.

A végső stádiumban úgynevezett sipolyok alakulnak ki a gyulladt területek és más szövetek között, és ezeken az apró járatokon keresztül váladék kerülhet a szövetekben, akár a külvilágba. Máskor az összenőtt bélkacsok között jön létre sipoly, mely egyes bélszakaszok megkerülésével tovább csökkentik a felszívódási felületet, és súlyosbítják a hasmenést. Gyakori a végbélnyílás körüli sipolyok megjelenése is.


close