Bélférgesség okai

A bélférgek paraziták, amelyek az emberi szervezetben is élősködhetnek. A leggyakoribb emberi szervezetben élősködő bélféreg a cérnagiliszta. A bélférgesség mindenkit veszélyeztet, nem áll összefüggésben a tisztálkodás hiányával.

Az alábbiakban a cérnagiliszta és a galandféreg okozta fertőzésekről olvashat.

Cérnagiliszta (hegyesfarkú bélgiliszta) okozta bélférgesség

A bélférgesség terjedésének egyik módja a cérnagiliszta petéinek lenyelése. Ha egy bélférgességben szenvedő személy megvakarja a végbélnyílása körüli területet, a kezére vagy a körme alá kerülnek a peték. A fertőzött személlyel való testi kontaktus vagy az általa megérintett felületek érintése fertőző. A peték a kézről a szájba kerülhetnek. A cérnagiliszta a szájból levándorol a gyomorba, majd a végbél környékén telepszik meg. A féreg éjszaka kimászik a testből, és a végbélnyílás környékére petéket rak, melyek körülbelül egy hónap alatt kelnek ki. A féreg csúszó-mászó mozgása irritálhatja a bőrt és viszketést okozhat az ánusz környékén.

Ritka esetben a fertőzött személlyel való érintkezésen kívül a bélférgesség a levegőben szállított peték belélegzésével is történhet. A cérnagiliszta okozta bélférgesség nem mindig produkál tüneteket, és gyakran magától elmúlik. Ritkán előfordul, hogy a bélféreg okozta fertőzés hosszú ideg folytatódik, amennyiben a peték a végbélnyíláson kívül kelnek ki. Ilyenkor az újonnan kikelt férgek visszamásznak a testbe. A cérnagiliszta fertőzése következtében csak ritkán jelentkeznek komplikációk. A leggyakoribb komplikáció a végbélnyílás körül vagy a nemiszerv bőrén megjelenő fertőzés, mely kialakulhat bőrirritáció vagy vakarás következtében.

Galandférgek okozta bélférgesség

A galandférgek az állatok beleiben telepedhetnek meg. Az állatok a legelőn legelve vagy pedig szennyezett vizet fogyasztva fertőződhetnek meg. A fertőzött állatok húsának fogyasztása az emberekre történő átterjedés elsőszámú oka. A nem alaposan főzött hús vagy a nyers hús okozhat fertőzést. A galandféreg megjelenhet például marha, sertés, hal húsában. A galandféreg általában kevés tünetet produkál az emberekben, azonban egyes esetekben igen súlyos következményekkel járhat.


close