Akut has

Az akut has kifejezés olyan hastáji megbetegedést jelöl, amely orvosi beavatkozást igényel.

Az alábbiakban részletesen olvashat az akut has tüneteiről és okairól.

Az akut has tünetei

Ugyanazok a tünetek számos betegségre utalhatnak, ezért az orvosnak nincs könnyű dolga. A páciens elsősorban hasi fájdalomra panaszkodik, amely lehet állandó jellegű, hirtelen jelentkező, fokozódó, kisugározhat egyéb testtájak felé, de el is tolódhat az elsődleges helyétől. A pontos diagnózis felállításához a fájdalom helyét, intenzitását és jellegét is minél konkrétabban tisztázni kell.

A fájdalmat általában bélműködési zavarok kísérik. Haspuffadás, hullámzó bélmozgás és fokozott gáztermelés tapasztalható, valamint a bélhangok hiánya (néma has). A hasi megbetegedés kezdeti és előrehaladott szakaszában is előfordulhat hányás. Vérzés esetén a sápadtság, a hideg verejtékezés a pulzusszám emelkedése és az alacsony vérnyomás mellett gyakori tünet a véres hányás. A betegség súlyosságától függően a beteg általános állapota percről percre romolhat. Jelentkezhet láz, keringési zavar vagy légzési probléma.

Az akut has okai

Az akut has műtéti beavatkozást igénylő elváltozás. Ha nem ismerik fel időben a problémát, illetve elmarad a megfelelő szakorvosi kezelés, súlyos hasi katasztrófa alakulhat ki, amely tragikus végkifejletet okozhat.

Az akut has hátterében állhat hashártyagyulladás, bélelzáródás, fekélyből származó masszív vérzés, illetve erőhatás miatt a hasfal vagy a hasüregi szervek sérülése. Vérzéssel járnak a hasi tumorok, valamint a méhen kívüli terhesség is. Előfordulhat, hogy a panaszok korábbi hasi műtét után jelentkeznek.


close