Bélperforáció

A bél perforációja a bél falának teljes átlyukadását jelenti. Ez a veszélyes probléma előfordulhat spontán, minden beavatkozás nélkül, például a bélfal betegség miatt történő meggyengülése következtében, de külső fizikai behatás – például orvosi vizsgálat – is okozhatja.

Akkor beszélünk a bél perforációjáról, amikor a bél fala lényegében kilyukad, s az emésztőnedvet, emésztett tápanyagot és bélbaktériumokat tartalmazó béltartalom a hasüregbe kerülve a hashártya gyulladását (peritonitisz) okozza. Kezeléséhez szinte kivétel nélkül sebészi beavatkozásra is szükség van.

A következőkben arról olvashat, mi okozhatja a bél perforációját, milyen tünetekkel jár és milyen kezelési lehetőségeink vannak kialakulása esetén.

Mi okozhatja a perforációt?

Szerencsés esetben a perforáció a környező struktúrák kitapadása miatt körülírttá válik, de gyakoribb a diffúz (teljes hashártyát érintő) peritonitisz. A peritonitisz sürgősségi ellátást igénylő kórkép. A perforáció oka lehet az, hogy a bélfal valamilyen betegség miatt meggyengül. Ilyen betegség lehet pl. a vastagbél vagy a vakbél gyulladása, a divertikulózis és a divertikulitisz, a vastagbélrák, a fertőzéses eredetű bélgyulladás, az iszkémiás bélgyulladás stb.

A perforáció tünetei

Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a perforáció spontán, mindenféle beavatkozás nélkül következik be, de az is lehet, hogy trauma vagy orvosi vizsgálat (pl. endoszkópia, polipektómia) közben alakul ki. A perforáció éles hasi fájdalmat eredményez, majd hányinger, hányás, esetleg csuklás közben a beteg fokozatosan romló általános állapotba kerül, és emellett láz jelentkezik. Vizsgálata során gyakran az oldalán fekvő beteget látunk felhúzott lábakkal, mert ezzel a testhelyzettel a fájdalom csökkenthető. A hasi nyomásérzékenység mellett izomvédekezést és a has keménységét észleljük vérnyomásesés és szapora szívverés mellett.

Milyen beavatkozás szükséges?

A laborvizsgálat emelkedett fehérvérsejt-számot és CRP-t igazol, a has röntgenvizsgálata a hasüregben a bélből kilépő gáz jelenlétét igazolja (nívóképződés). Hasi ultrahang- és CT- vizsgálattal ki lehet mutatni a perforáció helyét, ezen kívül a többi hasüregi szerv állapotáról is információt kaphatunk. Széles spektrumú antibiotikus kezelés mellett sebészeti beavatkozásra majdnem mindig szükség van, melynek kiterjedtségét az határozza meg, hogy körülírt vagy diffúz hashártyagyulladásról van-e szó.


close