A haspuffadás funkcionális okai

A haspuffadás az esetek nagy részében funkcionális okok miatt alakul ki, szervi okok ritkábban fordulnak elő kiváltó okként.

A következőkben a haspuffadás leggyakoribb funkcionális okairól olvashat, és megtudhatja, hogy ezeket hogyan kezelje, illetve milyen esetben javasolt orvoshoz fordulnia.

A nem megfelelő étkezés

A kapkodó, gyors étkezés sok esetben kiváltó oka a haspuffadásnak, mely könnyen kiküszöbölhető probléma, ha odafigyelünk rá tudatosan, és naponta ötször alaposan, a falatot megrágva étkezünk. A gyors, kapkodó evés során levegőnyelés miatt alakul ki haspuffadás, de ugyanide vezet a rágógumizás vagy az evés közbeni beszélgetés.

Egyes ételek és italok fogyasztása

Szintén haspuffadást okoz a szénsavas italok fogyasztása, vagy olyan ételek fogyasztása, melyek emésztése során gázképződés megy végbe. Ez jellemző például a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a karalábé, hagyma fogyasztása során, de van, aki a zöldségek héjának (például a paprika vagy a paradicsom héja) fogyasztása miatt szenved a fokozott bélgáz-termelődéstől.

Lassú bélműködés

Egyes esetekben a bél renyhébb működése lesz jellemző, például, ha valaki túl kevés rostot és folyadékot fogyaszt, ilyenkor a béltartalom bélrendszerben eltöltött tranzitideje megnyúlik, bélgáz-termelődés alakul ki. Nem csak étrendi okok vezethetnek ide, hanem bélrenyheséget okozhat például a mozgásszegény életmód is, vagy egyes hormonok hatása. Ilyen hatása van például a progeszteronnak, mely a terhességben jelentkező bélrenyheség egyik fő okozója. Szintén a belek lassabb működését okozza a pajzsmirigy alulműködése vagy a cukorbetegség.

Hogyan kezelje a haspuffadást?

Alaposan rágja meg az ételt, lassan étkezzen, ne kapkodjon. Étkezés közben ne beszéljen, fogyasszon bőven folyadékot, sok rostot. Alkalomszerűen tartson egy probiotikum-kúrát, mozogjon rendszeresen, ne fogyasszon szénsavas italokat, és ne rágógumizzon. A puffadást okozó ételeket kerülje, vezessen étkezési naplót, ebből kitapasztalhatja, hogy önnél mely ételek okoznak panaszt. Érdemes haspuffadás elleni szereket szedni, ha életmódbeli változtatásokkal nem tudta megelőzni a haspuffadás kialakulását.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az életmódváltás ellenére is tartósan jelen van a haspuffadás, akkor szervi ok irányába kivizsgálás szükséges, mely első lépésben gasztroenterológiai kivizsgálást jelent, de akár nőgyógyászati, urológiai oka is lehet a haspuffadásnak.


close