Haspuffadás okai

A haspuffadás okai közül a leggyakoribb, ha valaki kapkodva eszik, feszült, ideges, így több levegő kerül a gyomrába. A székrekedés is okozhat haspuffadást.

Az alábbiakban ismertetjük a haspuffadás okait, a betegség felismeréséhez szükséges teendőket, a lehetséges megelőzési és kezelési módokat.

A haspuffadás egy igen kellemetlen, de nem mindig kóros, kezelést igénylő állapot. Két fajtáját különböztetik meg: amikor a megnövekedett bélgáz mennyisége vizsgálattal, objektíven ki is mutatható; illetve amikor (az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél) már a normális mennyiség is fájdalmat, feszülést okoz.

Táplálkozási napló

Ahhoz, hogy hatékonyan lehessen kezelni, fontos kideríteni az okokat: a beteg is nagyon sokat segíthet azzal, ha úgynevezett táplálkozási naplót vezet. Ebben érdemes felírni, hogy mikor tapasztalt puffadást, megfigyelni, melyik étel okozza, illetve mikor.

Figyelni kell emellett azt is, változnak-e a beteg székelési szokásai. Gyakran a táplálkozási szokások megváltoztatása, a problémás ételek (például borsó, karfiol, kelbimbó, káposzta, bab) elhagyása után a diéta is hatásosnak bizonyul. (A bab az átlagosnál több gázt termel, mivel nehezen emészthető cukrokat tartalmaz. Ezért érdemes kicsit tovább főzni.) 45 év alatt ez általában elég, 45 év fölött már gyakran találnak az orvosok szervi okot is.

Az okok ismeretében sokat tehetünk a megelőzésért

A haspuffadás esetében gyakran felelőssé tehető egy természetes folyamat: evés-ivás, beszéd közben mindenkinek kerül valamennyi levegő a gyomrába. Ha valaki kapkodva eszik, feszült, ideges, több levegő kerül a gyomrába, ami haspuffadást, böfögést okozhat.

A mértéktelen rágózás is hasonló tüneteket okoz. A szódavíz, a szénsavas italok rengeteg szén-dioxidot tartalmaznak. Ez a bél falán szívódik fel, majd a tüdőn át hagyja el a szervezetet. Ha valakinek máj-vagy veseelégtelensége van, ez a folyamat nehezített. Laktóz-intolerancia és lisztérzékenység is válthat ki haspuffadást. Ilyenkor a beteg, főleg idősebb korban, már nehezebben emészti a tejben található cukrot (laktóz).

Parazitafertőzésben (Giardia lamblia) és irritábilis bél szindrómában szenvedők is tapasztalják a haspuffadást. Ilyen betegség még a bélelzáródás és a Crohn-betegség. Az antibiotikumos kezelések károsíthatják a bélflórát (probiotikummal jól kezelhető) haspuffadást okozva, valamint bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhetnek a tünetek.

Hasnyálmirigy-elégtelenség okozta emésztési rendellenesség is felelőssé tehető a haspuffadásért.

Mit tehetünk a haspuffadás ellen?

A haspuffadás hátterében leggyakrabban levegőnyelés és az irritábilis bél szindróma áll. A gyógyszeres kezelés nem túl nagy sikerrel kecsegtethet, gyökeres változás az életmód radikális változtatásától várható. Javulás várható akkor is, ha valaki megtanulja feldolgozni, kezelni a stresszt: autogén tréninggel, jógával, mozgással, relaxálással.

A nők menstruáció előtt is tapasztalhatnak haspuffadást. Ennek oka, hogy szervezetük visszatartja a vizet, hormonális változás zajlik a szervezetben. Ilyenkor a mérleg is többet mutathat 1-2 kilogrammal. A székrekedés is okozhat haspuffadást, de nem növeli a bélgáz mennyiségét.

További, ajánlott cikkünk e témában: Haspuffadás kezelése mozgással


close