Vakbélműtét utáni felépülés

A sürgősségi beavatkozások között a leggyakoribb a vakbélműtét, a gyulladt féregnyúlványt többféle technikával is eltávolíthatják, a felépülés attól függ, hogy hagyományos vagy laparoszkópos műtéttel végezték-e el a beavatkozást.

Vakbélműtét után komoly szövődményekre is utalhat a szélgörcs és a puffadás.

Ha vakbélgyulladásra jellemző tüneteket észlelünk, mielőbb orvoshoz kell fordulni, a heveny féregnyúlvány-gyulladás ugyanis sebészi úton kezelhető, mégpedig az appendix eltávolításával, ez az úgynevezett appendectomia.

Vakbélműtét után

Hagyományos műtét után a beavatkozást követően az esetleges szövődmények, fertőzések kialakulásának megelőzése érdekében antibiotikus kezelést szoktak előírni. Az első pár napban a beteg nem fogyaszthat puffasztó, szénsavas, vagy túlságosan rostos élelmiszereket, az ételeket leginkább pépesítve lehet fogyasztani.

Általában 3-5 napos kórházi bennfekvést igényel. Mint a legtöbb hasi műtét esetén, a leggyakoribb szövődmény a seb begennyesedése lehet, amit helyi kezeléssel és rendszeres kötéscserével néhány hét alatt orvosolni lehet.

A féregnyúlvány eltávolítását ma már a leggyakrabban laparoszkópiával, vagyis kulcslyuksebészet keretében végzik, előnye, hogy a páciens néhány centis metszéssel, és rövid lábadozási idővel gyógyulhat, sokkal kevésbé viseli meg a beavatkozás, mint a hagyományos műtét esetén. Ráadásul nem csak kozmetikai megfontolásból javasolt ez a típusú beavatkozás, hanem azért is, mert így jobban felül tudja vizsgálni az orvos a hasüreget és a kismedencét is.

A laparoszkópia nem igényel különösebb előkészületeket a műtéti higiénián túl, a beavatkozás előtt 6 órával a beteg nem ehet és nem ihat. A műtét után közvetlenül néhány órán keresztül intravénásan folyadékot és fájdalomcsillapító gyógyszert kaphat, a műtétet követő 2-3 órában pedig csak folyékony ételt fogyaszthat. Komplikációk nélkül a páciens a műtétet követő 24 órán belül haza mehet. A megszokott étrendjéhez már a következő napokban visszatérhet, de a hajolgatás vagy az emelés nem ajánlott legalább egy hétig, illetve a sebgyógyuláshoz szükséges feltételeket ezesetben is meg kell teremteni. A teljes lábadozás 2-3 hétig tart, de egyénileg eltérő lehet.

Vakbélműtét szövődményei

Bár ritkán lépnek fel komplikációk, nem kizárható sem a vérzés, sem fertőzés vagy gennyesedés, de akár összenövések is kialakulhatnak. Mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni, amennyiben vakbélműtét után szélgörcs és puffadás jelentkezik a hasban, amelyek nem múlnak, mert komoly szövődményekre is utalhatnak.


close