Bélgyulladás, Crohn-betegség

Bélgyulladás, a Crohn-betegség, amely egy rendkívül kellemetlen bélbetegség. Azok a betegek, akik bélgyulladásban szenvednek, hasmenésről, fájdalomról, vérzésről, esetleg hányingerről számolnak be.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan alakul ki a bélgyulladás, milyen tüneteket okoz, milyen gyógymódjai ismertek.

Hogyan alakul ki a bélgyulladás?

A Crohn-betegség olyan bélgyulladás, amely esetén a bélrendszer nyálkahártyája begyullad, ez okozza a hasmenést és az alhasban érezhető fájdalmat. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ám vannak olyan gyógymódok, amelyekkel a beteg akár panaszmentessé is tehető.

A betegség lefolyása minden embernél más és más. Van, akinél hosszú periódusokban nem jelentkeznek a tünetek, ám másoknál gyakran visszatérnek a panaszok. Kialakulása történhet hirtelen, de olyan is van, amikor csak hosszú idő alatt jön létre ez az állapot.

Nem keverendő össze a colitis ulcerosa nevű betegséggel, ott ugyanis a betegség egységesen pusztít az érintett szakaszon, a Crohn-betegség esetében a gyulladt szakaszok között párhuzamosan egészséges területek is vannak.

Mi okozza?

Még nem lehet biztosan tudni, mi okozza a Crohn-betegséget. Annyi bizonyos, hogy sem a stressz, sem a helytelen étkezés nem tehető felelőssé a betegség kialakulásáért, ám ezeket kerülni kell egy már kialakult betegség esetén, mivel ronthatnak a beteg állapotán.

Talán egy korábbi fertőzés állhat a betegség kialakulása mögött, amikor az immunrendszer küzd a kórokozó ellen. A Mycobacterium avium paratuberkulózis nevű baktérium egyik alfaját gyanúsítják, de még nem sikerült kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy ez a kórokozó a bűnös.

Vannak kutatók, akik szerint a bélgyulladás egy olyan autoimmun folyamat része, amikor az immunrendszer vírus nélkül is rátámad a saját nyálkahártyára.

Kinél alakulhat ki a Crohn-betegség?

Vizsgálták, hogy a lakosság mely része lesz nagyobb valószínűséggel Crohn-beteg. Az eredmények szerint a fiatal felnőttek, a 20 és 30 év közöttiek vannak a legtöbben, ugyanakkor bármikor kialakulhat. Rizikótényezőnek bizonyult a lakóhely: aki városban, ipari területen él, szintén veszélyeztetettebb az átlagnál, valószínűleg környezeti hatások miatt. A dohányzás is hajlamosító tényezőnek bizonyult. Az, aki a kezelés során is dohányzik, csökkenti annak hatékonyságát.

Genetikai hajlam is okozhatja a bélgyulladást. A Crohn-betegek egyötödénél kimutatható a szülők, gyerekek vagy testvérek betegsége is. Akinek a testvére is ebben szenved, 30-szor nagyobb eséllyel számolhat saját megbetegedését illetően.

A tudomány mai állása szerint a Crohn-betegséget egy olyan rendellenes immunválasz okozhatja, amit a szervezet ad egy minden embernél normálisan is meglévő baktériumra. Ez a rendellenes reakció lehet a felelős a Crohn-betegségért.

A Crohn-betegség több helyen is jelen lehet egyszerre a bélrendszerben, úgy, hogy a közte lévő szövetszakasz teljesen egészséges.


close