Hasnyálmirigy betegségei

A hasnyálmirigy az emésztőrendszerben kettős, igen fontos feladatot lát el, ezért nagyon vigyáznunk kell rá. Főbb betegségei a gyulladásos, és a daganatos kórképek, amiket megfelelő életmóddal elkerülhetünk.

A gyomor mögött elhelyezkedő, 10-15 cm hosszú, nagyjából 100 gramm tömegű mirigy fő feladata az enzim- és hormontermelés. Hormonjai a cukor anyagcserét szabályozzák, enzimjei a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt.

Sajnos, leginkább csak akkor vesszük észre, hogy van ilyen szervünk, amikor már nagy a baj: rendellenes működését rohamos fogyás, elviselhetetlen hasfájás, hátba sugárzó fájdalom, és sárgaság jelzi. Nem csak begyulladhat, de akár daganat is kialakulhat a hasnyálmirigyben.

Hasnyálmirigy akut gyulladása

Az akut gyulladást 80 százalékban epekő okozza, de a mértéktelen alkoholfogyasztás is szerepet játszik kialakulásában, így nem csoda, hogy kétszer több férfi betegedik meg hasnyálmirigy-gyulladásban. A hasnyálmirigy akut gyulladása mindenképpen kórházi kezelést igényel, az Oddi-záróizom területén elakadó epekő miatt az elfolyni képtelen emésztőnedvek ugyanis a hasnyálmirigy sejtjeit kezdik felemészteni, ez bevérzéssel vagy akár elhalással is járhat, az elpusztult szövet helyén pedig könnyen ciszta keletkezhet.

Hasnyálmirigy krónikus gyulladása

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás hátterében leginkább anyagcserezavar áll, netán a hasnyálmirigy-vezeték fejlődési rendellenessége, esetleg hosszabb időn át fennálló gyulladása, melyért szintén az alkohol okolható.

Hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigyrák a rosszindulatú tumorok egyik legvégzetesebb fajtája. Ritka, hogy idejében diagnosztizálják, így a legtöbb beteg, akinél már megállapítják a hasnyálmirigyrákot, egy évnél is rövidebb ideig él, mindössze egy százalékuk éli túl a diagnózist tíz évvel.

A legfrissebb kutatások szerint a daganatokat a DNS mutációi okozzák, a genetikai hibák négy típusát figyelték meg, az elrákosodás lehet pikkelyes típusú, hasnyálmirigy-elősejtes, immunogén, valamint az endokrin-exokrin hiba miatt kialakuló ADEX-es (aberrantly differentiated endocrine exocrine). A túlélési idő a pikkelyes esetében a legrosszabb, négy hónap, vagyis durván a fele a többi daganattípusénak.

A cisztadenokarcinóma szintén a hasnyálmirigyrák egyik ritka típusa, a folyadékkal töltött jóindulatú daganatból, a cisztadenómából fejlődik ki. Az intraduktális daganatra a megnagyobbodott (kitágult) fő hasnyálmirigyvezeték, a nyálka túltermelődése és az eseti fájdalom a jellemző.

A hasnyálmirigy Langerhans-sejtjeiből kiinduló kórok a hasnyálmirigy endokrin eredetű daganatait okozzák. Nagymértékű, szabályozatlan hormontermelő képességüknek köszönhetően (inzulin, glükagon, gasztrin, vazoaktív intesztinális peptid) megkülönböztetünk inzulinóma, VIPóma, glükagonóma, szomatosztatinóma, valamint gasztrinóma daganatokat. Létezik hormont nem termelő, úgynevezett nem funkcionális variánsuk is.


close