Utazás IBS-sel

Az IBS-ben szenvedők számára valóságos rettegéssel jár egy hosszabb utazás, emésztőrendszerük kiszámíthatatlansága miatt inkább neki se vágnak. Íme, néhány tipp, ami segíthet.

Az irritábilis bélszindróma, röviden IBS a gyomor és bélrendszer működési rendellenességét jelenti, amely az emésztőrendszeri zavarok tipikus tüneteivel jár.

A beteg gyakran felpuffad, hasa feszül, és a bélgázok is többször távoznak a megszokottnál, gyakran egymást váltogatja a hasmenés és a székrekedés. Sok érintett válik a saját betegsége rabjává, nem mer nagyobb utazásokra indulni, mert fél, hogy a visszatérő panaszok kellemetlen helyzetbe sodorják. Nem kell így lennie, az utazás IBS-sel is lehet élményekkel teli.

Pontos tervezés

Kis odafigyeléssel megnyugtathatja magát a beteg, hogy nem lesz majd baj, ami sok esetben elégnek is bizonyul. Utazás előtt tanácsos végigkövetni a tervezett útvonalat, és összeírni a mosdókat, melyeket szükség esetén igénybe vehet az IBS-ben szenvedő.

Bizonyos vendéglátóhelyeken fizetős a mosdó, vigyen magával némi aprót is, hogy ezeket szükség esetén használhassa. Készítsen váltóruhát, amit mindig tartson magánál, illetve ha autóval megy, akár egy drogériákban vásárolható, gyorsan összerakható papír bilit is elcsomagolhat.

Hogyha nagyobb társasággal utazik együtt, ne féljen bevallani nekik, hogy IBS-ben szenved, így ők is toleránsabban viszonyulhatnak hozzá, ha gyakran kell megállni egyes illemhelyeknél. A szállás kiválasztásakor is ügyeljen rá, hogy a szoba külön mosdóval rendelkezzen.

Ne változtasson étkezésén

Ne az út alatt kísérletezzen új ételek fogyasztásával, válassza az eddig megszokott menüt, amivel nem volt gondja korábban. Az ivóvíz minősége sem mindenhol a hazaihoz hasonló, ami az IBS-es esetén gyomorproblémákat okozhat, válassza inkább a palackos ásványvizet.

Már az utazás előtt érdemes probiotikumokat szedni a jobb emésztésére, gyógyszereit pedig mindenhova vigye magával, sosem tudhatja, mikor lesz rájuk szükség.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: IBS életmódtanácsok


close