Vastagbélrák kockázati kalkulátor

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb bélrendszeri betegségnek számít. Kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak. Az érintettek a kellemetlen, de elviselhető tünetek miatt sokan csak hosszú idő után fordulnak orvoshoz.

Az irritábilis bél szindróma tünetei

Az irritábilis bél szindróma kellemetlen, hasi fájdalommal, diszkomfort-érzettel, esetleg hasmenéssel járó betegség, de jól karbantartható. Az irritábilis bél szindróma leggyakoribb tünetei még a széklet gyakoriságának, állagának ingadozása, puffadtság, nyák vagy vér a székletben.

Kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, de az biztos, hogy nőknél gyakoribb. Erre a betegségre kell gyanakodni, ha puffadással, fájdalommal és hasmenéssel reagál például a stresszre, bizonyos gyógyszerekre vagy ételekre (pl: csoki, tej, néhány gyümölcs, zöldség). A gyanút erősítheti, ha a panaszok erősödnek stressz hatására.

Az irritábilis bél szindróma szövődményei, kezelhetősége

Sokan csak hosszú idő után fordulnak orvoshoz, ami nem helyes: ugyanezek a tünetek ugyanis néhány más betegségre is jellemzőek (pl: vérhas, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, vastagbélrák).

Mérje fel vastagbélrák kockázatát!Tudta, hogy a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok?

Az irritábilis bél szindróma néhány szövődménnyel is járhat: aranyér, hiánybetegségek. Kezelése többek között rostpótlással, hasfogóval, gyógyszerekkel és szélképző ételek kerülésével történik.

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close