Bizonytalan eredetű gyomorpanaszok

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

23 éves vagyok, kb. 10 éves korom óta küzdök bizonytalan eredetű gyomorpanaszokkal. A legzavaróbb a gyakori reggeli hasmenés és az ilyenkor egész napos gyomorfájás. De van, hogy hetekig nincs bajom. A panaszaimon az imodium segíteni szokott, de nem tudom, ha ezt gyakran szedem, nem ártalmas-e.
Végeztek nemrég laborvizsgálatot, röntgent, ami alapján IBS-t állapítottak meg. Korábban 4-5 éve vizsgáltak tejcukor érzékenységet, székletet is.
A kérdésem, hogy érdemes lenne-e gluténintolerancia vizsgálatot végeznem, vagy erre a laboreredmények is utaltak volna? Vagy a tejcukor intolerancia teszt adhatott-e hamis eredményt, mert mióta a tejet nagyrészt elhagytam, ha nem is szűnt meg, javult a panaszom. Fogyni egyébként nem fogyok, de hízni sem nagyon tudok, akármennyit eszem. Jelenleg 65 kg vagyok, és 175 cm. Kérem segítsen, mert régóta szenvedek ezzel és nagyon kellemetlenek a tünetek.
2012. 07. 21. | 11:35

Kedves Kérdező!

A lisztérzékenység teljesen különböző vizsgálattal mutatható ki, egyrészt ellenanyagok szintjét lehet mérni, másrészt biopsziával. Tehát az eddig elvégzett vizsgálatok nem adnak felvilágosítást a lisztérzékenységről, de érdemes lenne ebbe az irányba vizsgálódni. A tejcukor-intoleranciát tesztital fogyasztása segítségével állapítják meg, ezt a korábbi étrend nem befolyásolja.

Orvosszakértő 2012. 07. 22. | 22:55
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close