Crohn-betegség

A Crohn-betegség gyulladásos bélbetegség, ami az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladása miatt hasi fájdalommal, súlyos hasmenéssel jár. A gyulladás gyakran átterjed a bél szöveteinek mélyebb rétegeibe, így életveszélyes szövődményeket (pl. bélelzáródás) is okozhat. Bár ma még nincs gyógymódja a betegségnek, bizonyos terápiákkal csökkenthetők a panaszok.

A Crohn-betegség tünetei

A Crohn-betegség tünetei az enyhétől a súlyosig változhatnak, és fokozatosan vagy akár hirtelen is kialakulhatnak. Előfordulhat, hogy egy ideig nincs jele a betegségnek (remisszió). Aktív esetben a tünetek a következők:

  • Hasmenés – A gyulladás hatására nagy mennyiségű víz és só választódik ki, amit a vastagbél nem tud felszívni, így hasmenés jelentkezik, melyet fokozott bélgörcsök követhetnek.
  • Hasi fájdalom – A gyulladás és fekélyesedés hatására a bélfal megduzzad, illetve hegszövetesedés miatt megvastagszik. Mindez hatással van a tápcsatorna tartalmának mozgására, ami görcsös fájdalmat okoz.
  • Véres széklet – Az emésztőrendszeren keresztülhaladó táplálék okozhatja a gyulladt szövetek vérzését, ami megjelenik a székletben is.
  • Fekélyek – A Crohn-betegség okozhat kisebb sebeket a bél felületén, melyek később nagyobb fekélyekké alakulhatnak.
  • Csökkent étvágy, súlyvesztés – A hasi görcsök, a gyulladt bélfal reakciói befolyásolják az étvágyat és az emésztési képességet.

A súlyos Crohn-betegség további tünetei a láz, kimerültség, arthritis, szemgyulladás, bőrbetegség, máj-és epeutak gyulladása, illetve gyerekeknél késleltetett növekedés és szexuális fejlődés zavarai lehetnek. További információk a Crohn-betegség lefolyásáról

A Crohn-betegség okai

A betegség pontos oka ismeretlen, ám szakértők szerint leginkább örökletes tényezők és a legyengült immunrendszer, illetve a belekben élő baktériumokra adott kóros immunválasz hatására alakul ki.

A Crohn-betegség kockázati tényezők

A betegség bármely életkorban kialakulhat, de a legtöbbször 20-30 évesen diagnosztizálják, és az askenázi zsidó származásúaknál, valamint az iparvárosokban és északi éghajlaton élőknél, dohányzóknál gyakoribb. Ha a családban, közeli rokonnál előfordult a betegség, nagyobb a kockázat. Nem szteroid gyulladáscsökkentők használata, bár kimutathatóan nem okoz Crohn-betegséget, ahhoz hasonló tüneteket igen, illetve a már kialakult betegség tüneteit súlyosbítják.

A Crohn-betegség diagnózisa, kezelése

A diagnózishoz vér- és székletvizsgálatot, kolonoszkópiás eljárást használnak.

A kezelésnél a cél a tüneteket kiváltó gyulladás csökkentése, mely hosszú távú remissziót is okozhat. Leggyakrabban gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és kortikolszteroidok rövid távú alkalmazásával, illetve immunszupresszív gyógyszerekkel próbálkoznak. Antibiotikumokkal a sipolyok és tályogok gyógyíthatók, emellett hasmenés elleni készítmények, vaspótlók, B-12-és D-vitamin, kalcium és speciális diéta alkalmazása javasolt.

Ha a gyógyszeres kezelés nem csökkenti a panaszokat, a tápcsatorna sérült részének sebészeti eltávolítására kerülhet sor.


close