Haspuffadás

A haspuffadás igen gyakori panasz. Az úgynevezett ártalmatlan haspuffadás esetén bőven elég változtatni egy kicsit az életmódunkon, jelesül több időt szánni a stresszmentes étkezésre és lehetőség szerint kevesebb szénsavas italt fogyasztani. Ha komolyabb a baj, mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki az alábbiakban leírt vizsgálatokkal megállapítja haspuffadásunk okát, illetve meghatározza a kezelés módját.

A haspuffadás akkor jelentkezik, amikor nagyobb mennyiségű gáz keletkezik a gyomorban, a bélrendszerben evés közben vagy után. A haspuffadás az egyik leggyakoribb panasz, ami a gyomor- és bélrendszert érinti.

A továbbiakban sorra vesszük a haspuffadásos pácienseknél elvégzett vizsgálatokat, valamint bemutatjuk, milyen betegség állhat e tünet mögött.

Ártalmatlan haspuffadás

Fontos tudni, hogy a haspuffadás gyakran csak kellemetlen, de nem igényel kezelést, nem kóros a folyamat. Társulhat hozzá fokozott böfögés, teltségérzet. Mindenképpen áldásos hatású, ha csökkentjük a stresszt, és az étkezések nyugodtan folynak. A kezelőorvos néhány betegséget ki fog zárni a vizsgálatokkal. A haspuffadás okairól a következő cikkben olvashat részletesen.

Haspuffadás esetén elvégzett vizsgálatok

Aki orvoshoz fordul a haspuffadással, az alábbi vizsgálatokra számíthat:

  • Az orvos elsőként tapintással ellenőrzi a hasat, sztetoszkóppal meghallgatja a bélmozgást. Ha eltérést talál, hasi ultrahangra küldi a beteget.
  • Ujjal megvizsgálják a végbelet is, így ellenőrizhető a végbél záróizma, illetve a végbél állapota az ujj magasságáig.
  • Végezhetnek vastagbéltükrözést is. Ennek során az orvos látja a végbelet, a sigmabelet és a vékonybél, illetve a vastagbél egy szakaszát. A vizsgálat fájdalmat is okozhat, ezért a páciensek fájdalomcsillapítót kapnak. A vastagbéltükrözés ideje 10-60 perc lehet.
  • Néhány helyen még alkalmaznak rigoszkópiát: a vizsgálat során a végbél felől kontrasztanyaggal töltik fel a beleket. A vastagbéltükrözés elterjedése miatt mára háttérbe szorult.
  • A kontrasztanyagos gyomor-bél passage során a páciensnek a kontrasztanyagot meg kell inni, ezután az orvosok a folyadék haladását figyelik. Sok információt adhat a bélperisztaltikáról, az esetleges szűkületekről, tágulatokról.
  • A computer tomographia (CT) szintén elterjedt képalkotó vizsgálat. A páciensnek néhány percig teljesen mozdulatlannak kell lennie miután vénásan megkapta a kontrasztanyagot.
  • A laborvizsgálatok a májról és a hasnyálmirigyről adnak információt. A székletben lévő vér gyakran a daganatos betegségek első jele.
  • Húgyúti fertőzés is okozhatja a puffadást, ezért kerül sor vizeletvizsgálatra.

Keresse fel orvosát!

Minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, ha megjelenik a vér a székletben, ha a panaszokhoz a székelési szokások megváltozása, hányinger is társul. Akkor is ezt kell tenni, ha aszimmetrikus hasi elődomborodás látható, illetve ha a szelek is nehezen távoznak.

A haspuffadásos betegek két csoportja

A haspuffadásról panaszkodó betegek alapvetően két csoportra bonthatók: az egyikbe azok tartoznak, akiknél a vizsgálat megnövekedett bélgáztartalmat mutat ki, a másikba az irritábilis bél szindrómában szenvedőket sorolják, akiknél a normális bélgáz-tartalom is fájdalmat, diszkomfortot, feszülést okoz.

A gázok mennyiségét befolyásolja a kapkodó étkezés, a sok szén-dioxidot tartalmazó ital fogyasztása, és bizonyos baktériumok is: a vékonybélben emésztetlenül továbbhaladó rostok, a cellulóz, és a laktóz a vastagbélbe elérve olyan baktériumokkal találkozik, amelyek felbontják ezeket. Ennek a folyamatnak a része a gázképződés.

A megelőzés, az okok kiderítése szempontjából hasznos lehet, ha a beteg megfigyeli saját táplálkozási szokásait, és azt, hogy megváltoztak-e székelési szokásai.


close