Epegörcs, gyomor panaszok

Orvos válaszol rovat
42 éves pedagógus vagyok. Kb. négy éve eltávolították az epehólyagom, mivel begörcsöltem. A műtét során nem egyértelműen követ, hanem inkább vizes homokhoz hasonló epesárt távolítottak el.

Annak ellenére, hogy a kíméletes módszerrel történt az epehólyag eltávolítása, rettenetes fájdalmam volt, ráadásul a problémám sem oldódott meg, mivel kb. félévente olyan epekólikával kerülök kórházba, amit csak infúzióval tudnak csillapítani. Ilyenkor a hasnyálmirigy és máj enzimek jól megugranak, de az ultrahang nem mutat semmi negatívumot.

Három hete, mikor kikaptuk a téli szünetet, kislányom beteg lett. Hányás, hasmenés, láz. Az orvos vírusfertőzést állapított meg, ami a megfelelő gyógyszeres kezelés után elmúlt. Nekem is elkezdett menni a hasam, gondoltam én is elkaptam a gyerektől.

Tudni kell rólam, hogy mindig székrekedési problémával küzdök. Ám a hasmenés fokozódott. Naponta 5-ször, 6-szor, nem vizes, nem nyálkás állagú, epeürüléshez hasonló székletem lett. Aztán december 30-án éjjel 2 órakor a sürgősségin kötöttem ki rettenetes epegörcs tünetekkel.

Infúzióval fájdalmat csillapítottak, illetve még egy infúziót kaptam a kiszáradás ellen. Az ultrahang semmi rosszat nem mutatott. A laboreredményeim: Fvs 12.25, MCV 80.50, Trc 363.00, Glukóz 6.00, KN 15.5, DiBi 7.1, GOT 72.0, GPT 97, Alk.ph 92, Lipáz 66, LDH 502. A háziorvos Enterolt, Pealst, Rowacholt és Mecsek gyomorteát írt fel.

Immáron harmadik hete diétázom, itthon vagyok, pihenek, ennek ellenére hasmenésem van, ami alhasi görcs kíséretében jelentkezik. Annyit javult az állapotom, hogy jobb a közérzetem, naponta csak 2-szer, 3-szor van hasmenésem, aminek állaga nem változott, s általában evés után fél-egy órával jelentkezik.

Olykor szélgörcs gyötör, ami azelőtt nem volt rám jellemző. Igazából nem tudom, mire gondoljak, mert ezelőtt, ha begörcsöltem az epével, egy-két hét diéta és rendbe jött minden. Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam le a nyavalyámat, de így a válasz is pontosabb lehet.
2011. 01. 09. | 18:37

Kedves Kérdező!

Valóban felborult a gyomor-bél rendszer működése. A diétában figyeljen oda, hogy fogyasszon elég folyadékot (tea, szénsavmentes ásványvíz). Egyen több növényi rostot és kerülje az egyszerű szénhidrátot, péksüteményt. Természetesen a zsíros-fűszeres ételeket is kerülje.

Alkalmazzon probiotikus kúrát. Alkohol- és dohányzási tilalom. Próbáljon meg naponta 5-ször enni kisebb mennyiséget és mozogjon minden nap legalább fél órát (séta). A májfunkciót a fenti változtatások után ellenőriztesse le. Amennyiben panaszai nem javulnak gasztroenterológiai szakrendelést kell felkeresnie.

Orvosszakértő 2011. 01. 12. | 09:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close